Har nu på morgonen varit i bagarstugan i Stålberget tillsammans med min arbetskamrat Marianne och hennes mamma Märta. Hennes mamma hade till uppgift att lära oss att baka "skarpkakun " som är ett tjockare jäst hårdbröd. Kakorna kavlades ut, kavlades sedan med en naggförsedd kavel. Vi gjorde ett hål i mitten av kakan med en kopp för att sedan kunna torka dem hängandes på stänger i taket sedan de var gräddade. Mariannes mamma styrde upp för att allt skulle bli rätt och riktigt, både med kavlingen, naggningen och gräddningen. Tänk så värdefullt det är att få ta del av den kunskap som generationen över oss besitter. Det var en fantastisk dag tillsammans med Marianne och hennes mamma Märta. Tack!
"Kakun" eller "skarpkakun"
ca 38-40 stycken bröd
4 liter mjölk
5 pkt jäst
2 pkt rågsikt
1 påse brödkryddor
- Vetemjöl tillsättes till en "lagom deg",
- Låt degen jäsa ca 30 minuter.
- Baka ut en tredjedel av degen i taget.
- Använd vetemjöl till utbakningen.
- Trilla ämnen, ca 38-40 stycken ämnen.
- Kavla ut degen till lagom tjocka runda kakor.
- Vänd. Nagga ordentligt med kruskaveln på båda sidorna.
- Låt jäsa ca 30 minuter.
- Grädda.
|
Vår bak lärarinna, Mariannes mamma Märta Långström. |
|
Kavla, sopa, nagga på båda sidorna. |
|
Låt jäsa ca 30 minuter |
|
Grädda några kakor åt gången. |
|
De kakor som är färdiggrädde, låt de ligga på sidan för att torkas. |
|
Sopa, ta bort rundeln i mitten. |
|
Fin fina skarpkakor. |
|
Här hänger vi upp kakorna på tork. Här ska de få hänga tills i kväll. |
|
Vi blev väldig nöjda över våra "skarpkakun" |
|
Fin besök i bagarstugan, gulliga Harry hälsar på. |
jag blir så glad, har letat detta recept som vi bjöds på som barn. tyvärr har det fallti i glömska tills jag hittat din blog. /Micke
SvaraRadera