EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

fredag 19 juli 2013

Rökt abborre

Stora delar av vår abborre fångst saltade vi in för att sedan röka. Rökt abborre är fantastiskt gott och är för mig sommar, för här på Bergön röker vi färsk fisk flera gånger under sommaren och hösten. Det godaste är att bena den nyrökta fisken för att sedan lägga den på ljusungsbröd med majonnäs, tomatskiva och på toppen en ordentlig kvist med färsk dill.





Rökt abborre

ca 7-8 abborrar á 250-300 gram

Saltlake:
1 1/2 dl salt utan jod
2 msk socker
1 liter vatten

Gör så här:
  • Rör ihop ingredienserna till saltlaken, rör tills salt och socker smält.
  • Låt abborrarna ligga i saltlaken 12-15 tim beroende på storlek. Viktigt !! att saltlaken täcker fisken.
  • I dosan som tillhör Abu-röken lägges 5-6 msk rök spån. Fyll sedan metanoldosan med 3-4 dl metanol.
  • Tänd på metanolen och sätt på locket på ABU-röken. Fiskarna är klara när metanolen brunnit ut.

Mums filibabba!!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar