EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

lördag 2 februari 2013

Farmors farinlimpa

Detta limprecept är helt klart det mest använda brödreceptet i min samling. Barnen har under deras uppväxt ätit och njutit av dessa limpor som från början var farmors triumfkort. Jag väljer att göra 4 stora härliga limpor istället för 6 små, men naturligtvis gör man som man vill.

  

Farmors farinlimpa              

1 liter ljummet vatten
2 pkt jäst
1 pkt farinsocker
3 ägg
ca. 2 kg rågsikt

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smula jästen i en bakbunke, gärna assistent. Häll över lite av vattnet så att jästen löser sig, häll sedan i resten av vattnet.
  • Tillsätt farinsockret, äggen och till sist lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, men låt den hellre vara lite för lös än för fast.
  • Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
  • Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i fyra lika delar (el. 6 beroende på hur stor plåtar du har.) som formas till längder. Lägg längderna i en långpanna med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa i ca 30 minuter.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.
  • Pensla de färdiggräddade limporna med vatten medan de forfarande är varma.







26 kommentarer:

  1. Eftersom innehåll i förpackningar kan förändras...så undrar jag hur mycket 1 paket farinsocker är...i gram...i detta recept...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står stt det ska vara 500g farin men jag tar bara halva paketen. Det räcker med 200 g. De blir super goda. Karin.

      Radera
  2. Baktiden stämmer då rakt inte :-( det ska vara inne mycket längre än det står i receptet!

    SvaraRadera
  3. Super goda å lättbakade limpor, men tiden i ugnen är nästan 40 min om man gör 4 limpor, tack för ett bra recept

    SvaraRadera
  4. Jättegoda...men jag tar mindre mängd farin mot vad det står i receptet.Sockermängden kan man ju variera lite efter tycke o smak. Sedan är det ju så att måltiden är svårt att ange..är lite olika beroende på ugn

    SvaraRadera
  5. Baktiden ska det stå i föregående kommentar...inte måltiden😂😂😂

    SvaraRadera
  6. Svar
    1. Här är min mormors recept, jag brukar halvera recept, dock är detta ganska små limpor, skulle säga att 40-45 min om man gör dom i normal strl

      8 limpor
      1 liter vatten
      50 gram jäst
      1/2 kg farinsocker
      4 tsk salt
      4 ägg
      2 kg rågsikt
      Rör ihop smeten och låt stå över natten, baka ut till limpor, grädda en halv timme 175-200 grader. Lycka till

      Radera
    2. Kan man lägga dom I formar

      Radera
  7. Jag har ett recept likt detta recept, men det ska vara en påse Brödkryddor i den degen.

    SvaraRadera
  8. Sätta på ugnen medans allt ska jäsa🤔

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr i tiden tog det mycket längre tid för ugnen att bli helt genomvarm. Och detta är ett väldigt gammalt recept. Nu räcker det med cirka 20 minuter innan brödet ska in om man har en någorlunda modern ugn 😊

      Radera
  9. Alla älskar det! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  10. Hur mycket är ett paket Farinsocker
    Ett eller halvt kg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett halvt kg, men ta bara 200 g. Det räcker. 👍😊

      Radera
  11. Om du har en termometer så är det klart vid c:a.96-97 grader.🙂

    SvaraRadera
  12. Tak herfra København om oplysningen om brød temperaturen♥️

    SvaraRadera
  13. Jag gräddar dom i sockerkaksformar, 6 st. och har även i lite Brödkrydda. Gräddar först 10 min i mitten av ugnen, sen flyttar jag ner längst ner och är beredd med att lägga bakplåtspapper om dom tar för mycket färg 😋

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter 20 min är limporna helt klara då .

      Radera
  14. jag har haft ett liknade recept men inga ägg däremot olja

    SvaraRadera
  15. Mitt recept är 1/2
    Mjölk o 1/2varmt vatten. 1 pkt brun farin strö( heter det visst nu) blir så goda.

    SvaraRadera
  16. Jag har samma recept och bakat dessa limpor sen slutet av 1970 talet så goda.😋 Lite smör och en ost skiva på och ? ja det bästa så gott. Ett bra recept på goda limpor..

    SvaraRadera
  17. Jag använder en välsmord långpanna och fördelar ut degen jämt med hjälp av vatten på händerna. Testar med potatissticka att limpan är klar och skär en sedan i lagoma storlekar. En limpa som är toppen när man är ute på skidor/skotrar o behöver snabb energi👍

    SvaraRadera
  18. Är det jäst för söta degar (röd) som gäller?

    SvaraRadera
  19. Ska det inte vara salt i degen

    SvaraRadera