Farmors farinlimpa
1 liter ljummet vatten2 pkt jäst
1 pkt farinsocker
3 ägg
ca. 2 kg rågsikt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smula jästen i en bakbunke, gärna assistent. Häll över lite av vattnet så att jästen löser sig, häll sedan i resten av vattnet.
- Tillsätt farinsockret, äggen och till sist lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, men låt den hellre vara lite för lös än för fast.
- Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i fyra lika delar (el. 6 beroende på hur stor plåtar du har.) som formas till längder. Lägg längderna i en långpanna med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i ca 30 minuter.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.
- Pensla de färdiggräddade limporna med vatten medan de forfarande är varma.
Eftersom innehåll i förpackningar kan förändras...så undrar jag hur mycket 1 paket farinsocker är...i gram...i detta recept...
SvaraRaderaDet står stt det ska vara 500g farin men jag tar bara halva paketen. Det räcker med 200 g. De blir super goda. Karin.
RaderaBaktiden stämmer då rakt inte :-( det ska vara inne mycket längre än det står i receptet!
SvaraRaderaSuper goda å lättbakade limpor, men tiden i ugnen är nästan 40 min om man gör 4 limpor, tack för ett bra recept
SvaraRaderaDet står 40 till 45 min
RaderaJättegoda...men jag tar mindre mängd farin mot vad det står i receptet.Sockermängden kan man ju variera lite efter tycke o smak. Sedan är det ju så att måltiden är svårt att ange..är lite olika beroende på ugn
SvaraRaderaBaktiden ska det stå i föregående kommentar...inte måltiden😂😂😂
SvaraRaderaInget salt?
SvaraRaderaHär är min mormors recept, jag brukar halvera recept, dock är detta ganska små limpor, skulle säga att 40-45 min om man gör dom i normal strl
Radera8 limpor
1 liter vatten
50 gram jäst
1/2 kg farinsocker
4 tsk salt
4 ägg
2 kg rågsikt
Rör ihop smeten och låt stå över natten, baka ut till limpor, grädda en halv timme 175-200 grader. Lycka till
Kan man lägga dom I formar
RaderaJag har ett recept likt detta recept, men det ska vara en påse Brödkryddor i den degen.
SvaraRaderaSätta på ugnen medans allt ska jäsa🤔
SvaraRaderaFörr i tiden tog det mycket längre tid för ugnen att bli helt genomvarm. Och detta är ett väldigt gammalt recept. Nu räcker det med cirka 20 minuter innan brödet ska in om man har en någorlunda modern ugn 😊
RaderaAlla älskar det! Tack för receptet!
SvaraRaderaHur mycket är ett paket Farinsocker
SvaraRaderaEtt eller halvt kg?
Ett halvt kg, men ta bara 200 g. Det räcker. 👍😊
RaderaOm du har en termometer så är det klart vid c:a.96-97 grader.🙂
SvaraRaderaTak herfra København om oplysningen om brød temperaturen♥️
SvaraRaderaJag gräddar dom i sockerkaksformar, 6 st. och har även i lite Brödkrydda. Gräddar först 10 min i mitten av ugnen, sen flyttar jag ner längst ner och är beredd med att lägga bakplåtspapper om dom tar för mycket färg 😋
SvaraRaderaEfter 20 min är limporna helt klara då .
Raderajag har haft ett liknade recept men inga ägg däremot olja
SvaraRaderaMitt recept är 1/2
SvaraRaderaMjölk o 1/2varmt vatten. 1 pkt brun farin strö( heter det visst nu) blir så goda.
Jag har samma recept och bakat dessa limpor sen slutet av 1970 talet så goda.😋 Lite smör och en ost skiva på och ? ja det bästa så gott. Ett bra recept på goda limpor..
SvaraRaderaJag använder en välsmord långpanna och fördelar ut degen jämt med hjälp av vatten på händerna. Testar med potatissticka att limpan är klar och skär en sedan i lagoma storlekar. En limpa som är toppen när man är ute på skidor/skotrar o behöver snabb energi👍
SvaraRaderaÄr det jäst för söta degar (röd) som gäller?
SvaraRaderaSka det inte vara salt i degen
SvaraRadera