EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

torsdag 30 juni 2016

Student buffe

Hej, hej! För några veckor sedan tog vår Nils studenten.Vi samlades hela tjocka släkten hemma hos oss för att fira vår student. Vädret var inte det precis det bästa, kallt och periodvis regn. När vi stod utanför kyrkan med blommor och plakat regnade det som bäst, men Nils var lika glad för de.
Här kommer bilder och recept från vår studentbuffé.



Tilltugg

Cava med jordgubbar o blåbär
Brieost med plommonmarmelad o timjan
Vesterhavsost i tärningar
Chevre Affine i tärningar
Västerbottens krustader
Kiwifrukt
Vattenmelon
Digistivekex
Finknäcke i bitar

Västerbottens krustader 



Västerbottens krustader        (smaskelismakens.se)

1 förpackning små krustader
riven västerbottensost
crème fraiche
rom
gräslök
svartpeppar

Gör så här:

  • Fyll krustaderna med riven västerbottensost.
  • In i ugnen , 200 grader i ca 5 minuter eller tills osten smält.
  • Klicka över crème fraiche och rom.
  • Servera direkt.



Student Buffè

Kallskuren kyckling med citron, timjan och vitlök
Kall marinerad fläskfilé med basilika
Små pajer med kantareller
Potatissallad med fetaost, soltorkade tomater och oliver
Grönsallad
Potatisgratäng
Tzatziki
En flätad brödkrans och hembakat ljusugns bröd.



Kall skuren kyckling med citron, timjan och vitlök


Kallskuren kyckling med citron, timjan och vitlök    (kryddburken.se)

12-14 buffé portioner

1 kg kyckling
2 dl rapsolja'
3 st solo vitlökar
2 pressade citroner
1 1/2 msk torkad timjan

Gör så här:
  • Blanda ihop oljan med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Låt kycklingfiléerna marineras över natten.
  • Häll ut kycklingfiléerna och marinaden i en ugnssäker form. Strö över flingsalt och svartpeppar.
  • Stek i ugn på 150 grader till innertemperaturen visar 70 grader.
  • Låt kycklingen kallna innan du skär upp den i skivor.
  • Garnera med citron, färsk timjan och rosépeppar.



Kall marinerad fläskfilé




Kall marinerad fläskfilé

Ca 700 gram fläskfilé
Salt & svartpeppar

Dressing:
1 liten röd lök
2-3 vitlöksklyftor
ca 4 soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
1 dl oliv eller rapsolja
2-3 msk balsamvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
  • Bryn fläskfilén runt om i olja. Salta och peppra.
  • Lägg köttet i en ugnsfast form och stick en köttermometer i den tjockaste delen. Stek den i ugnen tills temperaturen visar 65 grader ( ca 30-40 minuter). Låt svalna i folie, gärna över natten.
  • Skiva köttet i cm tjocka skivor och lägg på ett fat.
  • Dressing: Hacka löken, vitlöken och tomaterna smått. Strimla basilikan. Blanda övriga ingredienser och skeda över köttet. Låt marinera i kylen ca 10-12 timmar. Vänd runt köttet minst en gång.  



Minipajer med kantareller




Minipajer med kantareller

 ca 15 st

Pajdeg:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
200 gram kantareller
1 knippe salladslök
1 msk smör
2 dl riven ost, t.ex. prästost

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Hacka samman smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en smidig deg.
  • Tryck ut degen i 15 små aluminiumformar. Ställ i frysen. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  • Fräs kantarellerna i smör. Fräs löken tillsammans med svampen.
  • Lägg kantarellerna , lök och den rivna osten i pajskalet.
  • Vispa ihop  ägg, mjölk och grädde. Salta & peppra. Häll äggstanningen i pajformarna.
  • Grädda i mitten av ugn ca 15 minuter.
  • Servera pajerna ljumna eller kalla.



Potatissallad med feta, soltorkade tomater och oliver





Potatissallad med fetaost, soltorkade tomater och oliver

800 gr kokt färsk potatis, ljummen eller kall
250 gram tärnad fetaost
100 gram svarta oliver
100 gram soltorkade tomater
1 ask cocktailtomater
1 skivad röd lök

Marinad:
1,5 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 dl persilja
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
  • Dela potatisen i klyftor och cocktailpotatisen i halvor.
  • Strimla soltorkade tomater och rödlök, hacka persiljan.
  • Lägg allt i en serveringsskål tillsammans med fetaosten och oliverna.
  • Blanda marinaden och häll över salladen. Rör om försiktigt, låt den stå och dra sig en stund före serveringen.



Grönsallad med ingefära dressing: Olivolja, balsamvinäger, riven ingefära,
pressad vitlök, flytande honung, salt & svartpeppar.


Nils student 16-06-10


Nils tillsammans med sina syskon, Ida och Viktor.


Nils utanför kyrkan. Här tillsammans med Farfar 95 år.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar