EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

lördag 27 juni 2015

Rulltårta

Här kommer ett recept på min mammas rulltårta. Rulltårta är lite underskattat och bortglömt tycker jag. Att baka rulltårta  är perfekt om man vill slänga ihop något på kort tid. Fyllningen går att variera i oändlighet. Här har jag fyllt rulltårtan med rabarber och jordgubbskräm som blev kvar när jag bakade midsommartårtan, men den går också fylla med frukt,sylt, färska bär eller varför inte en chokladkräm eller en god smörkräm. Låt fantasin flöda så kommer det att bli hur bra som helst.



Mammas rulltårta

3 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk vatten

Rabarber och jordgubbskräm:
200 gram rabarber
250 gram jordgubbar
1/2 dl strösocker
1 msk vatten

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner blandningen med vattnet i äggsmeten.
  • Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper ( vik gärna upp kanter på bakplåtspapperet, ca 30x40)
  • Grädda i mitten av ugn ca 5 minuter.
  • Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på.
  • Bred över sylt, bär eller en smörkräm över kakan, rulla ihop med hjälp av bakplåtspapperet.
  • Låt den svalna medan den är inlindad i papperet.
  • Skär sedan upp rulltårtan i lämpliga bitar.
Rabarber och jordgubbskräm: Skiva rabarberna och jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull med socker och vatten. Värm under omrörning och låt dem småputtra ca 10 minuter. Låt kallna.


Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver
i en skål och vänd ner blandningen med vatten.


Vik gärna upp kanterna på papperet.


Bred ut smeten i en långpannan. Grädda i mitten av ugnen
ca 5 minuter på 250 grader.


Sockra ett bakplåtspapper.


Stjälp upp kakan på papperet. Ta bort papperet som kakan gräddats på.
  


Bred över fyllningen.


Rulla ihop kakan med hjälp av bakplåtspapperet. Låt kakan svalna
medan den fortfarande är inlindad i papperet.


Skär den i lämpliga skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar