EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

torsdag 25 juni 2015

Midsommar tårta

Denna tårta gjorde jag på midsommardagen. Söt och krispig maräng med en syrlig jordgubb/rabarber
kräm. Kombinationen mellan det söta och det syrliga passar perfekt. Naturligtvis toppar man med färska jordgubbar nu när det är midsommar.

  

Midsommartårta med jordgubb och rababerkräm

Botten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Kellogs Rice Crips

Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl
1 dl grädde
75 gram smör

Rabarber och jordgubbskräm:
200 gram rabarber
250 gram jordgubbar
1/2 dl strösocker
1 msk vatten

Garnering:
5 dl vispad grädde
1 liter jordgubbar
Citronmeliss

Gör så här:
  • Tårtbotten: Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sockret och vispa igen. Vänd ner flingorna.
  • Bred ut marängen på ett smort bakplåtspapper i en långpanna.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 80 minuter 125 grader.
  • Låt tårtbotten svalna en aning i långpannan innan du vänder upp den och drar bort papperet.
  • Vaniljkräm: Lägg alla ingredienserna utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud (ej koka)tills krämen tjocknar. Tag av från plattan och klicka ner smöret. Låt krämen kallna.
  • Rabarber och jordgubbskräm: Skiva rabarberna och jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull med socker och vatten. Värm under omrörning och låt dem småputtra ca 10 minuter. Låt kallna.
  • Dela botten på hälften och lägg vaniljkräm på ena botten. Bred jordgubb/rabarberkrämen på vaniljkrämen.
  • Vispa 5 dl grädde. Bred ca 1/3 av grädden på jordgubb/rabarberkrämen. Lägg på botten och resten av grädden. Dekorera med jordgubbar och citronmeliss.


Mumsfilibaba!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar