EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

lördag 29 juni 2013

Midsommarafton 2013

Hej! Idag är det precis en vecka sedan det var midsommarafton. På midsommarafton har vi som tradition att vara i  Anders och Lena Liljedahls mysiga stuga i Liträsket. Vi är 6 familjer som träffas och det är alltid lika trevligt. Varje familj tar med sig tilltugg, kött att grilla + tillbehör och en efterrätt av valfri sort sedan gör vi ett enda stort knytkalas. Vi äter äter och äter. Efter maten blir det tipspromenad som Per Landström knåpat ihop. Som vanligt en helt fantastisk midsommar.
 Här kommer några av recepten som vi använde oss av.

Tilltugg midsommar 2013 i Liträsket


 

Ostbollar     

ca 40 st

300 gr färskost tex philadelhiaost
200 gr grovt riven lagrad ost ex. västerbottensost el. prästost
1 knippe gräslök
1 knippe bladpersilja

Gör så här:
  • Rör färskosten mjuk och smidig. Blanda i den lagrade osten och blanda ihop till en fast röra.
  • Finhacka gräslök och bladpersilja.
  • Forma små kulor av ostmassan och rulla i örthacket. Gör inte för stora bollar eftersom de är mastiga att äta. Lägg upp ostbollarna på ett fat och servera.


Ostbollar rullade i gräslök och bladpersilja



 Matjesillröra med knäcksmulor och syrad lök

250 gr matjesill
1 knippe gräslök
1 knippe dill
1 syrligt äpple
2 dl crème fraiche
1-2 tsk fransk senap
salt, peppar

Knäcksmulor
 3 skivor rågbröd
25 gr smör

Syrad lök
1 röd lök
salt
2 msk vit balsamicovinäger

Gör så här:
  • Skär matjessillen i små bitar. Spar spadet för smaksättning. Skär gräslöken och dill fint. Skala äpplet och tärna det smått.
  • Blanda sill, gräslök, dill och äpple i en bunke. Tillsätt crème fraiche och fransk senap, blanda och smaka av med lite sillspad.
  • Knäcksmulor: Krossa brödet till smulor, bryn smöret i en stekpanna, häll i smulorna och låt dem steka med en stund så att de blir frasiga. Häll upp på en tallrik och låt svalna.
  • Syrad lök:  Skiva rödlöken tunt. Lägg dem i en skål, strö över en nypa salt och häll på ett par msk vinäger. Blanda och låt stå och marinera en stund. Häll av överflödig vinäger innan servering.
  • Vid servering: Varva knäcksmulor och matjessill röran i ett glas och toppa med avrunnen röd lök.

Matjessillröra i små plastglas




Röra med crème fraiche och färskost

2 dl créme fraiche
2 dl färskost
1 gul lök
rom
gräslök

Gör så här:
  • Rör ihop créme fraiche och färskosten och smaka av med salt och peppar.
  • Lägg en klick på varje brödbit.
  • Garnera med rom och gräslök
  • Små brödbitar med färskoströr som garneras med rom och gräslök.
     
     
     
    
    Rullar med rökt kött och pepparrot.
    Jag kommer att lägga upp fler recept från årets midsommar buffé i Liträsket vid ett senare tillfälle.
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar