Här kommer några av recepten som vi använde oss av.
Tilltugg midsommar 2013 i Liträsket
Ostbollar
ca 40 st300 gr färskost tex philadelhiaost
200 gr grovt riven lagrad ost ex. västerbottensost el. prästost
1 knippe gräslök
1 knippe bladpersilja
Gör så här:
- Rör färskosten mjuk och smidig. Blanda i den lagrade osten och blanda ihop till en fast röra.
- Finhacka gräslök och bladpersilja.
- Forma små kulor av ostmassan och rulla i örthacket. Gör inte för stora bollar eftersom de är mastiga att äta. Lägg upp ostbollarna på ett fat och servera.
Ostbollar rullade i gräslök och bladpersilja |
Matjesillröra med knäcksmulor och syrad lök
250 gr matjesill1 knippe gräslök
1 knippe dill
1 syrligt äpple
2 dl crème fraiche
1-2 tsk fransk senap
salt, peppar
Knäcksmulor
3 skivor rågbröd
25 gr smör
Syrad lök
1 röd lök
salt
2 msk vit balsamicovinäger
Gör så här:
- Skär matjessillen i små bitar. Spar spadet för smaksättning. Skär gräslöken och dill fint. Skala äpplet och tärna det smått.
- Blanda sill, gräslök, dill och äpple i en bunke. Tillsätt crème fraiche och fransk senap, blanda och smaka av med lite sillspad.
- Knäcksmulor: Krossa brödet till smulor, bryn smöret i en stekpanna, häll i smulorna och låt dem steka med en stund så att de blir frasiga. Häll upp på en tallrik och låt svalna.
- Syrad lök: Skiva rödlöken tunt. Lägg dem i en skål, strö över en nypa salt och häll på ett par msk vinäger. Blanda och låt stå och marinera en stund. Häll av överflödig vinäger innan servering.
- Vid servering: Varva knäcksmulor och matjessill röran i ett glas och toppa med avrunnen röd lök.
Matjessillröra i små plastglas |
Röra med crème fraiche och färskost
2 dl créme fraiche2 dl färskost
1 gul lök
rom
gräslök
Gör så här:
- Rör ihop créme fraiche och färskosten och smaka av med salt och peppar.
- Lägg en klick på varje brödbit.
- Garnera med rom och gräslök
Små brödbitar med färskoströr som garneras med rom och gräslök. |
Rullar med rökt kött och pepparrot. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar