EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

torsdag 25 juni 2015

Mini pajer med fetaost och gravad lax

Dessa små minipajer gjorde jag på midsommardagen. Jag serverade dem på buffebordet, men de kan naturligtvis serveras som tilltugg till en välkomstdrinken. Receptet kommer från "Mitt kök".



Mini pajer med fetaost & gravad lax

Till ca 12 minipajer

12 folie eller mazarinformar
1 rulle kyld smördeg
1 ägg
100 gram fetaost i tärningar
1 1/2 dl spenatblad
2 salladslökar el. 10 cm purjolök
1 dl lagrad grovriven ost

Äggstanning:
3 äggulor
3 dl gräddfil
salt & svartpeppar

100 gram gravad lax

Gör så här:
  • Ugn 225 grader, grädda i mitten ca 25 minuter --> sänk värmen till 175 grader efter halva tiden.
  • Skär 7 x 7 cm smördeg. Lägg degplattorna i formarna. Pensla med uppvispad ägg.
  • Skär löken i strimlor.
  • Skölj och hacka spenatbladen fint.
  • Fördela fetaosten, den rivna osten, löken och spenat i formarna.
  • Vispa äggulor, gräddfil, salt och svartpeppar. Häll över äggstanningen.
  • Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter, sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Pajen är klar när fyllningen stannat och pajdegen blivit gyllenbrun.
  • Ta ut pajerna och låt svalna. Toppa dem sedan med gravad lax/dillkvist
Skär 7x7 cm smördeg. Lägg de i folieformarna.


Fördela löken, fetaosten, riven ost och spenaten i formarna.


Vispa ihop äggstanningen och häll över.


Grädda i 225 grader ca 25 minuter i mitten av ugnen. Sänk värmen efter
halva tiden till 175 grader.


Toppa med gravad lax och en dillkvist/ färsk timjan.


Naturligtvis hade vi Bergö rom på buffebordet.



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar