Lyxig laxgratäng
ca 600 gram laxfilé, salt och peppar
150 gram västerbottensost
Potatismos:
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk smör
ca 1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Vitvinssås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
3 dl grädde
Garnering:
4 msk sikrom
2 finhackade rödlökar
2 limefrukter
färsk dill
Gör så här:
- Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulorna och smör. Smaka av med salt och peppar.
- Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra.
- Smält smöret till såsen. Rör ner vetemjölet och smulad buljongtärning. Späd med vatten, vin och grädden under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Klicka eller spritsa potatismoset längs ena sidan av en ugnsfast form.
- Placera laxbitarna längs den andra långsidan.
- Häll på såsen och strö över den rivna västerbottensosten.
- Gratinera i ca 15 minuter.
- Servera med sikrom, hackad lök, limeklyftor och dill.
En fantastisk god och lyxig laxrätt! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar