EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

fredag 2 januari 2015

Lyxig lax gratäng

Tänkte bara tipsa er om en för mig bortglömd laxrätt. Detta recept har jag hittat på http://vasterbottensost.com/recept/lyxig-laxgratang/. För ett par år sedan gjorde jag denna rätt titt som tätt och den blev alltid lika uppskattad.



Lyxig laxgratäng

ca 600 gram laxfilé, salt och peppar
150 gram västerbottensost

Potatismos:
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk smör
ca 1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Vitvinssås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
3 dl grädde

Garnering:
4 msk sikrom
2 finhackade rödlökar
2 limefrukter
färsk dill

Gör så här:
  • Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulorna och smör. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra.
  • Smält smöret till såsen. Rör ner vetemjölet och smulad buljongtärning. Späd med vatten, vin och grädden under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Klicka eller spritsa potatismoset längs ena sidan av en ugnsfast form.
  • Placera laxbitarna längs den andra långsidan.
  • Häll på såsen och strö över den rivna västerbottensosten.
  • Gratinera i ca 15 minuter.
  • Servera med sikrom, hackad lök, limeklyftor och dill.
En fantastisk god och lyxig laxrätt!

En god härlig sallad!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar