EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

onsdag 7 januari 2015

Lågtempererad oxfilé med västerbottensost- och wasabisås

På trettondagsafton bjöd vi våra vänner på lågtempererad oxfilé med en sås gjord på västerbottensost och en klick wasabi. Ett bra sätt att tillaga oxfilé på, köttet kan tillagas på förmiddagen och serveras på kvällen.Detta recept kommer ifrån Halv åtta hos mig.



Oxfilé med västerbottensost- och wasabisås


ca 800 gram oxfilé
salt/peppar

Såsen:
125 gram Västerbottensost, riven
1 msk wasabi
100 gram färskost
1 nypa socker
1 msk smör
4 schalottenlökar, finhackade

Tillbehör:
Klyftpotatis potatis/sötpotatis, morötter, sparris, sås och en grönsallad.

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 80 grader.
  • Bind ev. köttet med hushållssnöre till jämntjock "stock". Man kan vika upp den smala biten och trycka ut den tjocka delen (se bilden nedan)
  • Salta och peppra rikligt.
  • Stek filén runt om i het panna med smör. Stick in en stektermometer mitt i köttet.
  • Sätt in filén när ugnen blivit varm.Låt steka  till 58-60 grader i ca 2 timmar (1-3 tim beroende på filéns tjocklek).Ös gärna filén några gånger med stekskyn eller ljummet vatten.
  • Ta ut köttet och låt vila i en timme eller mer i rumstemperatur (ej i kylskåp) och utan folie. Med folie ökar innertemperaturen med ett par grader och köttet blir mer stekt och skorpan mjuknar. Det gör inget att köttet blir kallt.
  • Vid servering: värm köttet några minuter i 200 grader. Servera kött, potatis, sås och grönsaker.

  • TIPS på dryck: Zinfandel Sonoma County 2012 eller La Grola Veronese 2011


Bind köttet med hushållssnöre till en jämntjock "stock".


En god grönsallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar