Oxfilé med västerbottensost- och wasabisås
ca 800 gram oxfilé
salt/peppar
Såsen:
salt/peppar
Såsen:
125 gram Västerbottensost, riven
1 msk wasabi
100 gram färskost
1 nypa socker
1 msk smör
4 schalottenlökar, finhackade
Tillbehör:
Klyftpotatis potatis/sötpotatis, morötter, sparris, sås och en grönsallad.
Tillbehör:
Klyftpotatis potatis/sötpotatis, morötter, sparris, sås och en grönsallad.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 80 grader.
- Bind ev. köttet med hushållssnöre till jämntjock "stock". Man kan vika upp den smala biten och trycka ut den tjocka delen (se bilden nedan)
- Salta och peppra rikligt.
- Stek filén runt om i het panna med smör. Stick in en stektermometer mitt i köttet.
- Sätt in filén när ugnen blivit varm.Låt steka till 58-60 grader i ca 2 timmar (1-3 tim beroende på filéns tjocklek).Ös gärna filén några gånger med stekskyn eller ljummet vatten.
- Ta ut köttet och låt vila i en timme eller mer i rumstemperatur (ej i kylskåp) och utan folie. Med folie ökar innertemperaturen med ett par grader och köttet blir mer stekt och skorpan mjuknar. Det gör inget att köttet blir kallt.
- Vid servering: värm köttet några minuter i 200 grader. Servera kött, potatis, sås och grönsaker.
- TIPS på dryck: Zinfandel Sonoma County 2012 eller La Grola Veronese 2011
Bind köttet med hushållssnöre till en jämntjock "stock". |
En god grönsallad. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar