Karljohansoppa
3 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
smör
200 gram färsk svamp eller 50 gram torkad svamp
5 dl hönsbuljong
3 msk vitt vin
3 dl grädde
3 msk sherry
Salt/peppar
Färsk persilja
Gör så här:
- Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs dem i smör tills den mjuknar.
- Lägg i svampen och låt den fräsa med en stund. (Om du använder torkad svamp låt den ligga i blöt tills den mjuknar, låt den sedan rinna av),
- Tillsätt vin, buljong och grädde.
- Koka ihop soppan ca 10 minuter på svag värme.
- Mixa soppan med en stavmixer.
- Smaka av med lite salt, peppar, sherry.
- Servera soppan med smörstekta krutonger,klipp över lite färsk persilja
I höstas var det ett fantastiskt svamp år. Här är en korg med fina Karljohan svampar. Jag både torkade och förvällde svampen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar