Ett fantastiskt gott bröd som passar bra till soppa . Jag toppade brödet med sesamfrön och pumpakärnor.
Västerbottensbröd 1 st
225 grader ca 20-25 minuter i nedre delen av ugnen
25 gram jäst
3 dl vatten, obs! 30 grader, degen ska jäsa långsamt i ca 1 1/2 timme.
1 msk olivolja
2 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
Fyllning:
2 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor
ca 2 dl riven västerbottensost
Pensling:
1 uppvispat ägg
Sesamfrön
Pumpakärnor
Gör så här:
- Dela jästen på diagonalen så blir det mer exakt, 25 gram. Smula jästen i en bunke, tillsätt lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och sedan mjöl lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta degen medan du tillsätter mjölet antingen för hand eller med maskin.
- Jäs sedan degen under bakduk i ca 1 1/2 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
- Kavla ut degen till en rektangulär platta.
- Blanda olja, vitlök och pensla över degen, strö den rivna osten. Rulla ihop degen precis som om man ska göra bullar och tvinna gärna försiktigt ihop till en knut. Lägg degknuten på ett bakplåtspapper och jäs övertäckt i ca 30 minuter till.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö och pumpakärnor. TIPS! Tryck lätt med handen på pumpakärnorna så att det fastnar.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 20-30 minuter.
Blanda olja, vitlök och pensla över degen. Strö sedan den rivna väster- bottens osten. |
Rulla ihop degen precis som om du ska göra bullar och tvinna försiktigt. Slå en knut på degen, lägg degknuten på ett bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter. |
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö och pumpakärnor. Tryck gärna lätt med handen på pumpakärnorna så att de fastnar . Grädda i nedre delen av ugnen i 255 grader ca 20-25 minuter. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar