EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

lördag 9 augusti 2014

Kräftskiva

Efter en varm dag i stan var det underbart att komma ut till stugan med betydligt svalare luft, det små regnade när vi kom till hamn och vi tyckte det var underbart! När vi kom till stugan började vi genast förbereda för en kräftskiva. Till kräftorna åt vi en västerbottenspaj med kummin, räkromröra, en god grönsallad med både det ena och de andra i, oskalade räkor, ägg, bröd, tre goda ostar, vindruvor.





            Västerbottens paj med kummin        10-12 bitar



Västerbottenspaj med kummin

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
1 tsk kummin

Fyllning:
200 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl mellangrädde
1/2 tsk salt
1 nypa svartpeppar

Garnering: 
2 dl crème fraiche
Dill, hackad

Gör så här:
  • Rosta kummin fröna i en torr stekpanna. Blanda snabbt ihop ingredienserna till paj degen. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Se till att degen går upp ordentligt på kanterna. Låt sedan degen i formen vila ca 1 tim i kylen.
  • Nagga botten, förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  • Bred ut den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
  • Häll äggstanningen över osten och grädda ytterligare 20 minuter.
  • Låt pajen kallna, rör ihop crème fraichen med den hackade dillen. Bred den över den kalla pajen. Garnera med tex rom, röd lök, färsk dill, tomater, gurka, persilja.

Kall romsås med räkor 


Kall romsås med räkor

2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 tsk chilisås
1/2 finhackad röd lök
2 dl räkor, frysta  utan skal eller i lag
1 burk stenbitsrom
1/2 dl finklippt färsk dill, fryst går också bra.
salt, citronpeppar
pressad citron

Gör så här:
  • Blanda ihop alla ingredienserna. 

Fler bilder fån kräftskivan:

Kräftskiva på Bergön.





Ett gott bröd måste man ha!


Självklart är farfar 93 år med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar