EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

torsdag 19 september 2013

Bröd på morötter

I höst har man blivit bortskämd med att varje dag vaka upp med sol, men idag är det verkligen inte så. Regnet står som spö i backen och det känns väldigt lurvigt. Så därför kommer här ett recept på ett gott härligt morotsbröd som jag gillar skarpt.





Morotsbröd i långpanna

1 pkt jäst á 50 gram
5 dl mjölk
1/2 dl olja
4 normalstora morötter
2 tsk salt
2 msk honung
1/2 dl hela linfrön
1 dl havregryn
10-12 dl vetemjöl special eller vanligt vetemjöl

Gör så här:
  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen löst sig.
  • Tillsätt övriga ingredienser utom mjölet. Rör om så att allt blandas väl. Tillsätt mjölet, degen får gärna vara lite lös.
  • Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa under en bakduk ca 30 minuter.
  • Stjälp upp degen direkt i en långpanna med bakplåtspapper. Platta ut degen med hjälp av lite fuktiga fingrar.
  • Jäs ytterligare 30 minuter.
  • Grädda brödet i mitten av ugn ca 20 minuter i 200 grader.
  • Låt brödet svalna under en bakduk, skär sedan brödet i lagom stora rutor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar