Helgrillad fläskfilé 4 port
2 fläskfileér
Marinad
1/2 dl olja
2 msk soja
1 msk kalvfond
3 msk sweet chilisås
2 tsk sambal oelek
svartpeppar
rosmarin
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden.
- Lägg köttet i dubbla plastpåse och häll marinaden över köttet.
- Låt det helst marinera över natten i kylskåpet.
- Låt den färdigmarinerade köttet ligga framme ca 1 tim i rumtemperatur innan det ska grillas.
Grilla köttet över glöden så att den får en fin yta på alla sidor, flytta sedan köttet på den sida där ingen kol finns. Lägg på locket och grilla med indirekt värme tills innetemperaturen är 65 grader. Vira då in köttet i folie och låt den vila ca 5 minuter innan den skärs upp i skivor.
Potatispaj med västerbottensost
Paj deg:
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gr smör
1/2 dl filmjölk
Fyllning:
ca 400 gr kokt potatis
200 gr riven västerbottens ost
salt/ peppar
Äggstanning:
3-4 ägg
3 dl grädde
Gör så här:
- Knåda ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila i kylskåpet ca 30 minuter.Tryck sedan ut degen i en pajform, nagga botten.
- Förgrädda 10 minuter i 200 grader i mitten av ugn. Låt svalna.
- Skiva den kokta potatisen i tunna skivor, riv osten. Varva sedan potatisen och osten i pajskalet.
- Vispa äggen och grädden, häll över äggstanningen över fyllningen.
- Grädda 30-40 minuter i mitten av ugn i 200 grader.
Mangosalsa
Mangosalsa
1 mango1 tomat
1 färsk röd chili
1 salladslök
1/2 lime
1 msk olja
1 tsk socker
salt / peppar
Gör så här:
- Skär mango, tomaten, chilin och salladslöken i små bitar. Blanda allt i en skål.
- Blanda ner övriga ingredienser. Salta och peppra efter smak.
- Servera salsan till de grillade köttet.
Djävulssåsen
1 dl ketchup
1 dl chilisås
1 dl flytande honung
1 dl worcestershiresås
1/3 dl finhackad gul lök
2 pressade vitlökklyftor
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk rosmarin
Rör ihop alla ingredienser och förvara såsen i kylskåpet minst 1 dag i förväg
Tzatziki
3 dl Grekisk yogurt
1-2 vitlöksklyftor
1/2 gurka
1-2 msk olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här:
- Blanda yogurt och pressad vilök.
- Skölj gurkan och riv den grovt. Lägg den rivna gurkan i en sil och strö över salt. Låt den stå och rinna av en stund. Rör ner gurkan i yogurten och tillsätt olja och svartpeppar.
- Låt gärna den färdiga tzatzikin stå kallt nån timme innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar