EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

tisdag 12 mars 2013

Älggryta med kantareller och gnocchi

Oj vad gott ! Gryta på älgkött och kantareller. Till grytan gjorde jag några smaskiga hemmagjorda potatisgnocchi som jag stekt i smör strax före servering.





Älggryta med kantareller och gnocchi

För 4 personer

ca 800 gram grytbitar av älg
2 gula lökar
2 stora morötter
5 dl rött vin, gärna något fruktigt
2 msk konc vilt fond eller kalvfond
2 msk balsamvinäger
1 tsk socker
1tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
ca 250 gram kantareller eller annan svamp
2 msk persilja
Salt, peppar
Smör

Gör så här:
  • Skala och finhacka lök och morot.
  • Fräs lök och morot i smör i en gryta.
  • Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Tillsätt vin, fond, balsamvinäger, socker och örter.
  • Låt småkoka under lock  tills köttet är mört 1 1/2 - 2 timmar.
  • Salta och peppra. rör ner en smörklick strax före servering.
  • Skär svamp i mindre bitar. Fräs den i smör i en stekpanna. Krydda med salt.
  • Toppa grytan med svamp och persilja
  • Servera med gnocchi.

Gnocchi

För 4 personer

ca 1 kg potatis
2 ägg
ca 3-4 dl vetemjöl + extra till utbakning
smör
salt, svartpeppar

Gör så här:
  • Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av, låt ånga av och pressa den genom potatispress.
  • Blanda poatisen med äggen och 1 tsk salt till ett mos. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig smet. Smeten ska vara ganska lös men kunna formas med hjälp av mjölade hände.
  • Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
  • Rulla smeten till 3 cm tjocka rullar på mjölat underlag. Skär i 2 cm tjocka bitar. Tryck försiktigt till bitarna så att de blir platta.
  • Koka några åt gången ca 5 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  • Stek dem i omgångar i smör i en stekpanna tills de fått färg, krydda med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar