Älggryta med kantareller och gnocchi
För 4 personerca 800 gram grytbitar av älg
2 gula lökar
2 stora morötter
5 dl rött vin, gärna något fruktigt
2 msk konc vilt fond eller kalvfond
2 msk balsamvinäger
1 tsk socker
1tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
ca 250 gram kantareller eller annan svamp
2 msk persilja
Salt, peppar
Smör
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och morot.
- Fräs lök och morot i smör i en gryta.
- Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Tillsätt vin, fond, balsamvinäger, socker och örter.
- Låt småkoka under lock tills köttet är mört 1 1/2 - 2 timmar.
- Salta och peppra. rör ner en smörklick strax före servering.
- Skär svamp i mindre bitar. Fräs den i smör i en stekpanna. Krydda med salt.
- Toppa grytan med svamp och persilja
- Servera med gnocchi.
Gnocchi
För 4 personerca 1 kg potatis
2 ägg
ca 3-4 dl vetemjöl + extra till utbakning
smör
salt, svartpeppar
Gör så här:
- Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av, låt ånga av och pressa den genom potatispress.
- Blanda poatisen med äggen och 1 tsk salt till ett mos. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig smet. Smeten ska vara ganska lös men kunna formas med hjälp av mjölade hände.
- Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
- Rulla smeten till 3 cm tjocka rullar på mjölat underlag. Skär i 2 cm tjocka bitar. Tryck försiktigt till bitarna så att de blir platta.
- Koka några åt gången ca 5 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Stek dem i omgångar i smör i en stekpanna tills de fått färg, krydda med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar