Semlor
Ugn: 225-250 grader, 5-7 minuter150 gr smör eller margarin
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 1,4 l vetemjöl
Gör så här:
- Smält margarinet, häll i mjölken. se till att vätskan är fingervarmt.
- Smula jästen i en degbunke. Häll över den fingervarma vätskan, lite i taget så att jästen löser sig.
- Tillsätt socker, salt, kardemumma.
- Tillsätt mjölet men spar lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt i ca 5 minuter med maskin, eller 10 minuter för hand.
- Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk ca 30 minuter.
- Knåda degen, gör sedan ett antal bollar stora eller små. Låt jäsa på plåten ca 30 minuter under en bakduk.
- Grädda mitt i ugnen, 5-7 minuter på 225-250 grader.
- Låt bullarna kallna innan du skär ett lock. Gröpa ur bullarna lite. Blanda ihop inkråmet från bullarna med mandelmassa, tillsätt lite mjölk. Mosa ihop till en slät smet, reglera med mjölk.
- Fyll bullarna med massan, vispa grädden och spritsa. Toppa med locket och pudra över florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar