EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

lördag 6 oktober 2012

Västerbottenspaj.

Det är lördag idag och jag hade planerat att åka till stugan i helgen, men det blev inte så eftersom det blåser som sjutton och regnet periodvis öser ner. Istället fixar jag här hemma och lagar till en västerbottenspaj. En paj som kanske passar bäst att äta när det är varmt och solen skiner men för mig passar det att äta när som helst eftersom jag ÄLSKAR västerbottenspaj..!



Västerbottenspaj

Pajdeg:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
150 gram västerbottensost
3 ägg
2 dl grädde
1 krm svartpeppar
1 dl creme fraiche
50-100 gram sikrom
dill och gräslök
salt och peppar

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Mixa smör och mjöl i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform med avtagbara kanter.  Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.                                                                                                 TIPS! Spänn fast ett smörpapper i botten så går det lättare att flytta pajen till ett annat fat.
  • Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat.
  • Låt svalna.
  • Blanda creme fraich med rom och bred den över pajen. Garnera med rom, dill/gräslök och röd lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar