EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

torsdag 23 augusti 2012

Kolapaj !

Den här pajen passar perfekt till efterrätt när man har ätit surströmming. Den är söt och god och inte alls svår att göra.


Kolapaj

3 dl vetemjöl
100 gram rumsvarmt smör
1 msk olja
1 äggula
3 msk kallt vatten
1 msk strösocker

Kolan:
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 gram rumsvarmt smör

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 250 grader. Blanda allingredienser till pajdegan i en matberedare.
  • Tryck ut degan i en rund form med löstagbar kant och nagga med en gaffel.
  • Grädda mitt iugnen ca 10 minuter. Låt pajskalet svalna.
  • Blanda alla ingredienser utom smöret till kolan i en kastrull. låt smeten koka upp ordentligt och sedan på medelvärme ca 10 minuter. Kolan ska koka hela tiden. Koka till kolan tjocknat och släpper kastrullens kanter. Dra bort kastrulllen från värmen och rör ner det rumsvarma smöret tills du fått en fin och slär kola. Häll över pajskalet och låt sedan pajen stå svalt minst 3 timmar före servering så att kolan stelnar !


Har hällt kolan i pajskalet.
 

Vispa grädde och garnera med citronmeliss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar