EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

onsdag 29 augusti 2012

Grillbuffe på 60 års festen !

Senare på kvällen blev det grill. Vi grillade oxfilé och älgfilé. Fileérna penslade jag bara med soja, kryddade med salt och peppar. Fileérna fick ligga kallt över natten. Vi använde oss av indirekt grillning och lät innertempraturen på köttet bli 60 grader, nästa gång blir det 55 grader. Vår bedömning var att det gärna får vara lite blodigare, men gott blev det iallafall.
 Här är alla recept på grillbuffen:

Potatisgratäng med ädelost


Potatisgratäng med ädelost

1 kg potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 trekant bit ädelost
3 dl mellan grädde
ev. lite mjölk om gratängen känns för torr.
salt, svartpeppar

Gör så här:
  • Skala och skiva potatisen i tunna skivor ( el. använd matberedaren)lägg potatisen i en rymlig kastrull
  • Hacka den gula löken.
  • Pressa vitlöken.
  • Riv ädelosten.
  • Salta/ peppra
  • Lägg alla ingredienser ner i kastrullen tilsammans med potatisen.
  • Koka på spisen i ca 20 minuter.
  • Häll den förkokta gratängen ner i en smord form.
  • Grädda i ugn ca 30-40 minuter.
När man förkokar gratängen på spisen kan man förbereda den dagen innan. Grädda den sedan färdig i ugn.





Rostad färskpotatis med örtolja



Rostad färskpotatis med örtolja  4 port

1 kg små färskpotatisar
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
salt och svartpeppar

Örtolja:
2 dl blandade hackade örtor (tex persilja, basilika och timjan)
rivet skal och jucie av 1 citron
2 rivna vitlöksklyftor
Ngr torkade tomater
1 dl olivolja
1 dl finriven västerbottensost

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Dela ev. stora potatisar
  • Lägg potatisen i en långpanna. Blanda med olja och flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.
  • Örtoljan:                                                                                                                                     Rör ihop ingredienserna till örtoljan. Blanda den med potatisen medan den fortfarande är varm. Smaka av med salt och peppar. Servera potatisen ljummen. 

Mozzarella-sallad på höjden



Till varje portion/torn behövs:

3 tomatskivor
2 skivor mozzarella
3 basilikablad
Olivolja
salt och peppar

Gör så här:
  • Lägg en tomatskiva som bas. Salta och peppra lätt. På med lite olivolja.
  • Lägg på en mozzarellaskiva. Kläm fast ett basilikablad i utkanten av mozzarellaskivan.
  • På med nästa tomatskiva. Salta peppra lätt. På med lite olivolja. Fortsätt så att du har två mozzarellaskivor tre tomatskivor. Avsluta med en tomatskiva, salt, peppar och ett basilkablad. Stick pinnen igenom bladet och ända ner i botten.

En vanlig grönsallad

 
Blanda olika salladssorter med sockerärtor, gurka och körsbärstomater.
 
 

Djävulssås

1 dl ketchup
1 dl chilisås
1 dl flytande honung
1 dl worcestershiresås
1/3 dl finhackad gul lök
2 pressade vitlökklyftor
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk rosmarin
 
Rör ihop alla ingredienser och förvara såsen i kylskåpet minst 1 dag i förväg.
 
 

Apelsinyogurt med chili och mynta

1 apelsin
1 kruka mynta
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk honung
3 dl matlagningsyogurt
flingsalt och svartpeppar
 
Gör så här:
1. Riv det yttersta av skalet på apelsinen. strimla myntabladen grovt.
2. Blanda apelsinskalet med mynta, sambal oelek, honung och yogurt. Smaksätt med salt och peppar.
 
 

Rostad majssalsa

2 färska majskolvar
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 röd paprika
3 msk olja
1 tsk rårörsocker
2 tsk vinäger
2 tomater
salt och svartpeppar
ev. 1 kruka koriander
 
Gör så här:
1. Skär av majskornen från kolvarna. Skala och hacka lök och vitlök. Dela och kärna ur chilin och paprikan, strimla chilin och tärna paprikan.
2. Rosta majskornen i oljan tills det börjar dofta popcorn. Tillsätt lök, vitlök, chili och paprika och fräs med ca 1 minut. Rör ner socker och vinäger.
3. Skär tomaterna i klyftor och ta bort kärnhuset, skär i tärningar. Blanda dem med majsblandningen. Smaksätt med salt, peppar och ev. koriander
 
 
 

Kryddsmör med sweet chili och ingefära



Kryddsmör med sweet chili och ingefära
 
100 gram smör (rumstepererat)
2 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor, finriven
2 msk hackad persilja
1 msk sweet chili
1 msk färsk, riven ingefära
flingsalt , peppar
  • Blanda smör och olivolja. Smaksätt med vitlök, persilja, sweet chili, ingefära, salt och peppar. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar