EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

tisdag 28 augusti 2012

60 års fest !!

I helgen hade vi 60 års fest i stugan, svågern fyllde år. Dagen bjöd på sol som naturligtvis underlättar en hel del när man är ute på en ö. Festen startade med mingel samtidigt som Djurgården spela mot Helsingborg. Djurgården vann med 3-1 vilket förhöjde feststämningen på en gång.
Till minglet serverades små kycklingspett med limesås, västerbottenschips med tranbär och pecannötter, tunnbrödsrullar med rom, smördegsrullar med feta och ansjovis, getostpajer,  små krustader med renost och hjortronsylt.
Här kommer recepten på hela minglet...!


Västerbottenschips med tranbär och pistagenötter




Västerbottenschips med tranbär och pistagenötter

5 dl grovriven västerbottensost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

Gör så här:
  • Riv västerbottensosten grovt. Hacka tranbär och pistagenötterna  och blanda ihop med osten.
  • Lägg ut små högar på bakplåtspapper på en plåt.
  • Grädda i ca 10 min på knappt 200 grader.

Tunnbrödsrullar med rom


Tunnbrödsrullar med rom

3 st mjuka tunnbröd
2 dl creme fraiche
1 dl kesella
100 gr riven västerbottensost
1/2 burk rom
Finhackad dill

Gör så här:
  • Blanda ihop alla ingredienser och bre ut på bröden. rulla ihop från kortsidan
  • Rulla ihop från kortsidan.
  • Vira in rullarna i plastfolie och låt gärna vila i kylen tills det är dax att skära upp i ca 1 1/2 cm bitar. Garnera med rom, rödlök och färsk dill.


Små getostpajer med pinjenötter och honung



Små getostpajer med pinjenötter och honung     ca 18-20 st

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
125 gr smör
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk mjölk

Getostcréme:
1 1/2 gelantinblad
1 dl mjölk
200 gr getost
200 gr philadelhiaost
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt
1 krm peppar

Garnering:
Pinjenötter
Flytande honung
oreganoblad

Gör så här:
  • Blanda alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut degen i små aluminiumformar. Nagga med en gaffel. Låt stå i kylen.
  • Sätt ugnen på 175 grader, grädda pajskalen i mitten av ugn ca 15 minuter. Låt kallna.
  • Lägg gelantinbladen i blöt. Värm upp mjölken och lägg i gelantinbladen. Rör om så att det löser sig ordentligt.Ta bort det yttersta på getosten.
  • Mixa sedan resterande ingredienser med gelantinmjölken. Smaka av med salt och peppar. Häll över i pajformarna och låt stelna i några timmar i kylen.
  • Rosta pinjenötterna i en het stekpanna tills de fått fin färg.
  • Garnera med de rostade pinjenötterna , honungen och en oreganokvist.

Smördegsrullar med feta och ansjovis



Smördegsrullar med feta och ansjovis     40-45 st     200 gr ca 20 min

1 färdigkavlad smördegsrulle
1 ask fetaost
2 gula lökar
1 msk smör
1 burk ansjovis
Peppar, oregano

Gör så här:
  • Rulla ut den färdigkavlade smördegen.
  • Hacka löken och stek den i smör utan att ta färg.
  • Mosa fetaosten, skär ansjovisen i bitar och fördela tilsammans med löken på smördegen.
  • Rulla ihop smördegen och skär i 1 cm bitar.
  • Grädda i ca 20 minuter i 200 grader

Krustader med renost och hjortronsylt 



Krustader med renost och hjortronsylt

1 ask med små krustader
1 tub renost
Hjortronsylt

Gör så här:
  • Tryck ut renost i de små krustderna.
  • Toppa med hjortronsylt
  • Garnera ev. med lite finklippt persilja.

Små kycklingspett



Små kycklingspett

1 kg kycklingfileér
1 påse teriyakimarinaden (Santa Maria)
små träspett

Gör så här:
  • Skär kyckling i små bitar.
  • Lägg kycklingen i marinaden över natten.
  • Trä kycklingen på spetten och strö över sesamfrön.
  • Grilla i ugn på hög värme högst upp i ca 3 minuter /sida.
Sås:
3 dl matyogurt
Riv skal och saft av 1 lime
1 msk honung
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt



1 kommentar:

  1. Ser att ni gillar Hjortronsylt. Vill ni köpa hjortronsylt som smakar som hemlagad, kan ni beställa på.

    www.larssens.se

    vänligen
    Fredrik Larssen

    SvaraRadera