Älgfärsbiffar med ugnsbakade rotfrukter
Ungsbakade rotfrukter
6-8 normalstora potatisar, med eller utan skal
2-3 morötter i stavar
Rotselleri i bitar
Palsternacka i stavar
1 gul lök i klyftor
1 msk timjan
Flingsalt
Några msk olivolja
- Börja med att dela alla rotfrukter i lagom stora bitar. Lägg i en bakplåtsklädd långpanna.
- Strö över timjan och flingsalt. Ringla över och vänd rotfrukterna.
- Baka i ugnen ca 30 minuter i 225 grader.
Färskostfyllda älgfärsbiffar
1 dl ströbröd
ca 1 dl mjölk
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
500 g älgfärs
salt, peppar
1 ägg
1 dl färskost (philadelphia)
2 msk fryst hackad persilja
smör till stekning
- Blanda ihop ströbröd och mjölk och låt blandningen svälla ca 20 minuter.
- Tillsätt lök vitlök, salt och peppar, älgfärs och ägg. Rör ihop till en smet.
- Forma biffarna på en blöt skärbräda.
- Gör en grop i varje biff.
- Rör ihop färskost och persilja. Lägg en klick i varje grop. Nyp ihop biffen så att fyllningen täcks.
- Stek biffarna ca 2 minuter på varje sida i en stekpanna så att de får fin färg.
- Flytta över biffarna till en ugnsfast form och låt dom steka klart i ugnen ca 10 minuter.
- Spara stekskyn som blir över i stekpannan och häll över i en kastrull, ska användas till såsen.
Sås
1/2 dl steksky från biffarna
1/2 dl vatten
2 msk soja
2 msk tomatpuré
1 msk viltfond
2,5 dl grädde
salt, peppar
- Ta pannan med stekskyn och tillsätt resten av sås ingredienserna och koka upp. Låt såsen koka ca 5 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar