EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

fredag 27 juli 2012

Älgfärsbiffar med ugnsbakade rotfrukter.

Jag har hjälp Viktor att installera sig i sin nya lägenhet. Idag hade vi premiärmiddag hemma hos han. Jag hade förmånen att testa köket om det fungerade. Jag lagade älgfärsbiffar med färskost fyllning och till det ugnsbakade rotfrukter. Det blev supergott!!! och köket blev mer än godkänt.



Älgfärsbiffar med ugnsbakade rotfrukter

Ungsbakade rotfrukter
6-8 normalstora potatisar, med eller utan skal
2-3 morötter i stavar
Rotselleri i bitar
Palsternacka i stavar
1 gul lök i klyftor
1 msk timjan
Flingsalt
Några msk olivolja
  • Börja med att dela alla rotfrukter i lagom stora bitar. Lägg i en bakplåtsklädd långpanna.
  • Strö över timjan och flingsalt. Ringla över och vänd rotfrukterna.
  • Baka i ugnen ca 30 minuter i 225 grader.

Färskostfyllda älgfärsbiffar
1 dl ströbröd
ca 1 dl mjölk
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
500 g älgfärs
salt,  peppar
1 ägg
1 dl färskost (philadelphia)
2 msk fryst hackad persilja
smör till stekning
  • Blanda ihop ströbröd och mjölk och låt blandningen svälla ca 20 minuter.
  • Tillsätt lök vitlök, salt och peppar, älgfärs och ägg. Rör ihop till en smet.
  • Forma biffarna på en blöt skärbräda.
  • Gör en grop i varje biff.
  • Rör ihop färskost och persilja. Lägg en klick i varje grop. Nyp ihop biffen så att fyllningen täcks.
  • Stek biffarna ca 2 minuter på varje sida i en stekpanna så att de får fin färg.
  • Flytta över biffarna till en ugnsfast form och låt dom steka klart i ugnen ca 10 minuter.
  • Spara stekskyn som blir över i stekpannan och häll över i en kastrull, ska användas till såsen.

Sås
1/2 dl steksky från biffarna
1/2 dl vatten
2 msk soja
2 msk tomatpuré
1 msk viltfond
2,5 dl grädde
salt, peppar
  • Ta pannan med stekskyn och tillsätt resten av sås ingredienserna och koka upp. Låt såsen koka ca 5 minuter.
Smaklig måltid !!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar