EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

söndag 29 juli 2012

En härlig kväll på Bergön !

Åter en härlig grillmiddag här på Bergön. Igår grillade vi tjocka revbenspjäll som jag förkokade i
 1 1/2  tim. Kötter penslades sedan med en glaze  flera gånger under grillningen. Super gott!! Eftersom att vi var många vid middagsbordet hade jag även lagt ytterfilé skivor i en god marinad.
Här kommer alla recept på hela vår grillmiddag.


 Grillade revbensspjäll med honung och ingefära          4-6 port.

1,5 kg tjocka revbensspjäll
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor, delad
1 msk salt
5 cm färsk ingefära, skalad skivad
20 st svartpepparkorn

Honung och ingefäraglaze

1/2 dl flytande honung
1/2 dl soja eller teriyakisås
1/2 dl chilisås
1 msk sambal oelek
1-2 msk färsk ingefära

Gör så här:

Blanda ihop i ingredienserna till glazen i en burk med lock. Skaka burken så att alla ingredienser blandas ihop ordetligt
  • Lägg köttet i en kastrull, fyll på med vatten så att det just täcker.Koka och skumma om det behövs.
  • Tillsätt lök och kryddor, koka ca 1,5 tim eller tills benen börjar lossna. Låt gärna köttet svalna i spadet. Ställ hela grytan i kylen över natten.
  • Grilla spjällen hela eller i bitar, ca 3-4 mi uter per sida. Pensla med glazy mot slutet av grillningen.

                     Ytterfilé marinerat i en god marinad.


En god marinad

Räcker till ca 1/2 kg kött
1 dl soya
2 msk sweet chilisås
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlök
1/2 tsk caynennepepar
lite timjan

Blanda alla ingredienser och låt kättet ligga i marinaden ett par timmar.

                                               Ädelostsås


    Ädelostsås

    En trekant ädelost
    3 dl grädde
    svartpeppar

    Gör så här :
    • Riv ädelosten.
    • Koka ihop den rivna ädelosten med grädden. Krydda med svartpeppar

                                             En god röra


    En god röra

    2 dl creme fraiche
    1 pressad vitlöksklyfta
    ca 6 hackade soltorkade tomater
    2 dl västerbottensost
    salt/peppar

     Gör så här:
    • Rör ihop creme fraiche, hackade soltorkade tomater och den rivna västerbottensosten.
    • Pressa vitlöksklyftan.
    • Smaka av med salt och peppar.

                         Ugnsbakade rotsaker med majs 


    Ugnsbakade rotsaker med majs

     Potatisar i klyftor
    2-3 morötter i stavar
    En bit rotselleri i bitar
    En bit kålrot i bitar
    1 palsternacka i stavar
    1 gul/röd lök i klyftor
    Skiva förkokta majs
    Några vitlöksklyftor
    Timjan
    Flingsalt
    Olivilja
    Gör så här:
    • Börja med att dela alla rotfrukter i lagom stora bitar. Skiva de förkokta majsen.
    • Lägg i en bakplåtsklädd långpanna.
    • Strö över timjan och flingsalt. Ringla över olivolja och vänd runt rotfrukterna.
    • Baka i ugnen ca 30 minuter i 225 grader.


                            Hjortron och glass till efterrätt

    Efterrätt: Varma hjortron och glass

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar