Slottstek
Ca 1-1 1/2 kg stek av älg eller nöt
smör
salt,svartpeppar
1 gul lök ev. purjolök
2 morötter
1 bit rotselleri
3 msk tomatpuré
1 msk ljus sirap
3 msk balsamvinäger
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
1-2 lagerblad beroende på storlek
1 tsk timjan
6-8 vitpepparkorn
Sås:
silad sky
ca 2-3 dl grädde, valfri
1 msk gelé
Salt, peppar
Gör så här:
- Bryn den putsade steken i smör, krydda runtom med salt och peppar. Bryn tills den fått fin yta runt hela. Använd en stekgryta.
- Tillsätt sedan de skalade rotsakerna som du skurit i bitar, tomatpuré, sirap, vinäger kryddor och vatten. Låt det småkoka under lock till steken har en innertemperatur på ca 75 grader.
- Ta upp köttet och sila ner skyn i en ny gryta. Späd med grädde och smaka av med gelé, salt och peppar.Vill du ha såsen lite tjockare red av med lite ideal mjöl.
- Skär köttet i tunna skivor och lägg ner i såsen. Låt det ev. småkoka en stund för då blir köttet ännu mörare. Hur länge beror många gånger på tycke och smak och vilket kött man använder. Själv tycker jag om när köttet är riktigt mört så att det nästan faller sönder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar