EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

söndag 24 augusti 2014

Citronpaj

Är just nu i vår stuga på Bergön. När jag tittar ut genom fönstret ser jag ett oroligt hav, det blåser nordost som gör att vinden kommer rakt mot vår stuga. Men vi sitter inomhus och njuter av värmen från braskaminen. Jag har nu på morgonen titta igenom mina matbilder i kameran och hittar denna bild som är en citronpaj som gjordes i Gò kväll för ett tag sedan. En paj som är enkel att göra speciellt om man använder sig av en färdigkavlad köpt paj deg, som man bara trycker ut i en pajform och gräddar enligt bruksanvisningen. Fyllningen rörs ihop och hälles ner i det avsvalnade pajskalet. Här kommer hela receptet.



Citronpaj

180 grader 15 minuter + 10-15 minuter

Pajbotten:
250 gram vetemjöl
125 gram smör
40 gram florsocker
1 st ägg

Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk
Samma mängd grädde som kondenserade mjölken ( använd burken som mått)
1,5 dl citronsaft (+ lime)


Gör så här:

Pajbotten:
  • Blanda hastigt ihop smöret och vetemjölet till en sandig konsistens, blanda i socker och ägget. Arbeta ihop till en degboll.
  • Tryck ut degen i en lämplig form (ca 30 cm diameter).Låt stå i kylen ca 30 minuter.
  • Nagga botten, täck degen med aluminiufolie. Grädda 15 minuter i ugn på 180 grader. Ta bort folien och grädda ytterligare 10-15 minuter, tills pajbotten blir gyllenbrun. Låt svalna innan garnering.
Pajfyllning:
  • Blanda samman den kondenserade mjölken och grädden. Tillsätt citronsaften och rör ihop. Fyllningen tjocknar något.
  • Häll fyllningen i pajskalet och låt stå några timmar, helst över natten.
  • Garnera strax innan servering tex  med färska bär och vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar