EN BLOGG MED BAKVERK OCH MATRÄTTER

söndag 15 juli 2012

Gravad lax !!


Aron 91 år, barnens farfar, min svärfar är en hejare på att grava lax. När han var yngre och jobbade i charken på Tempo var det han som gravade laxen som var till försäljning. Hans gravade lax är den godaste gravade laxen tycker jag. Här är receptet på farfars gravade lax:


Farfars gravade lax

Detta är farfars ord :

*Blanda lika delar jodfritt salt och socker ( kan ta lite drygt skr).
*Ca 8-10 hela vitpepparkorn krossas i en mortel

Använd en GB-glass låda
*Strö lite av "blandningen" i botten, lägg även dit klippt färsk dill.
* Vänd laxbiten el. bitarna i blandningen på alla fyra sidor, ordentligt.
* Strö över vitpeppar och rikligt med dill.

(Har du två bitar lax, lägg ihop köttsidorna mot varandra)

* Låt stå i rumstemperatur tills den lakas sig.
*Sätt i kylskåpet till dagen efter.
*Vänd varje dag ( 1 g/dygn )
*Klar att äta efter 3-4 dagar beroende på tjocklek.
* Slå av laken och förvara i kyl
* Ät och njut !!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar